De lever ut sina barndomsdrömmar – på jobbet i hamnen

Mxu30uhd

Med pincettgrepp flyttar Maja containrar med sin enorma truck i Piteå hamn och på kajen i Luleå ser Lars till att alla maskiner fungerar felfritt. Möt två av ShoreLinks medarbetare som båda lever ut sina barndomsdrömmar på jobbet.

ShoreLink sköter den dagliga verksamheten i hamnarna i Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå. Arbetet omfattar bland annat att lossa och lasta fartyg samt lagerhålla gods. De cirka 247 medarbetarna är fördelade på drygt 20 yrkesroller, från fartygsagenter till ekonomer och mekaniker. En av dem är Maja Persson, hamnarbetare i Piteå, som får leva ut barndomsdrömmen om att köra lastbil.

– Jag läste transportprogrammet på gymnasiet för att få köra lastbil – men nu kör jag häftigare maskiner än så. Ena dagen sitter jag i en lastbil och den andra kör jag containertrucken och lastar och lossar containrar, berättar Maja.

På underhållsavdelningen i Luleå arbetar Lars Berg som fordonsmekaniker. Han servar och reparerar de tjugotal maskiner som används vid lastning och lossning av fartygen vid kajen. Han har gedigen erfarenhet av mekanikeryrket och började på ShoreLink i april 2023.

– Att få meka med fordon som jobb har jag drömt om sedan jag var 16 år, helst gamla raggarbilar. Jag har känt till ShoreLinks verksamhet sedan barnsben och ifjol blev jag rekryterad. Det var tur för mig, och för ShoreLink, säger Lars med ett leende och fortsätter:

– Det är ett bra ställe. På söndag börjar jag längta till måndag, och det är inte så att jag har en tråkig fritid.

Både Maja och Lars lyfter att ShoreLink tar väl hand om sin personal, inom allt ifrån säkerhet till utbildningar och bidrag för aktiviteter med kollegor. 

– Arbetsgivaren är väldigt lättsam att ha att göra med, det sitter aldrig fast. Kollegorna betyder också jättemycket. Vi har bra sammanhållning och skiftlaget gör mycket tillsammans även utanför jobbet, säger Maja 

Säkerheten är en viktig fråga för ShoreLink och de arbetar hela tiden för att arbetsplatsen ska vara en trygg plats för såväl medarbetarna som för de som kommer utifrån och lastar och lossar fartyg.

– Jag känner mig aldrig orolig när jag är på jobbet. Jag vet att det är en trygg arbetsplats och att jag kommer att stämpla ut som vanligt och komma hem varje dag, säger Maja.

Läs artikeln i sin helhet här

Foto: Content Studio, NTM Media