En vecka med enorm aktivitet i Piteå hamn

Andra veckan i maj rådde det en otroligt stor aktivitet i Piteå hamn. Åtta fartyg lastades och/eller lossades från lördag till lördag (7-14 maj).

- Det är sådana här gånger som vår erfarenhet och flexibilitet är avgörande, säger Ola Isaksson, tf platschef för ShoreLink Terminal i Piteå. Vi har stor erfarenhet av samtliga former av gods och samtidigt är vi mycket flexibla genom att vi kan bemanna med egen personal från andra hamnar som just då har något mindre aktivitet.

lastning sågade trävaror

 

Alla möjliga former av gods

Varje vecka angör två fartygslinjer Piteå hamn, Wagenborgs fartyg som framförallt lastar kraftliner från Smurfit Kappa och TransAtlantics containerfartyg som lastar och lossar kraftliner och sågade trävaror i containrar. Den här veckan kompletterades dessa linjer med ytterligare fartyg, vilket innebar att nästan 12 000 ton liner lämnade hamnen denna vecka och cirka 350 TEUs  (twenty feet equialent containers) hanterades över kaj.

Utöver dessa lastades ett fartyg med 16 000 m3 sågade trävaror med destination Alexandria och två fartyg lossades, ett med aluminiumhydroxid och ett med 3 200 m3 massaved.

- Ja, vi har verkligen haft en vecka med mycket aktivitet, säger Carina Lundström, platschef för ShoreLinks Shippingverksamhet i Piteå. Det är en stor fördel att vi arbetar inom samma koncern och på samma plats som terminalverksamheten. Det är lätt att hitta lösningar och otroligt flexibelt.

Fartygen bär även med sig enstaka gods, såsom bilar, husvagnar och ibland enstaka tunga gods. Denna vecka lossades exempelvis en turbin på 80 ton, som innebar att ett samlyft med två kranar fick genomföras då det finns begränsningar i kajen.

 

Vindkraft på toppen av allt


samlyft vindkraft

ShoreLink har lossat många olika typer av specialgods och vindkraft har vi mycket erfarenhet av. I fjol lossades fyra stora fartyg som innehöll 360 delar vindkraft och sedan några år tillbaka har flertalet vindkraftverk lossats i Piteå. Denna gång lossades ett fartyg från Vietnam med 50 delar till  vindkraftstorn, totalt 3100 ton gods. De övriga komponenterna till vindkraftverken kommer troligen också att lossas i Piteå. Då kommer fyra fartyg med delar från fabriker i Europa.