Strömbackaskolan levererar högkvalitativa praktikanter till ShoreLink

De yrkesförare som utbildas idag behöver många timmar i maskin innan de går ut skolan. När de väl går ut skolan finns inte mycket tid hos arbetsgivaren för att lära upp en ny förare. ShoreLink vill gärna bidra genom att låta elever praktisera och öva och åter öva att köra olika maskiner. Glädjande är det då eleverna visar riktigt goda färdigheter.

Roger Bergman, platschef för ShoreLink Terminal i Piteå, öser beröm över Malin och Maja, de två senaste praktikanterna från Strömbackaskolans Transporttekniska linje, årskurs 3.

- De är verkligen goda exempel på hur skickliga eleverna är som kommer direkt från skolan. De sätter igång direkt och kör. De tar för sig, vågar prova och med en positiv inställning. Det är viktigt. 

Han fortsätter att poängtera att det är viktigt för ShoreLink att hjälpa till med utbildningen av framtidens yrkesförare särskilt genom att ge dem så många körtimmar som möjligt i olika maskiner, men också ge dem möjligheten att prova hamnens maskiner som kan skilja sig till viss del från övriga arbetsområden.

- Samtidigt vill vi gärna visa vilket roligt och spännande arbete som finns här i hamnen, avslutar han.

Öva, öva, öva – praktikplatsen är mycket viktig
Både Malin och Maja är överens om att alla praktikplatser är mycket värda både för att man ska få tillräckligt med övningstillfällen, men också för eventuella framtida jobb. Här på ShoreLink har alla låtit dem köra maskinerna och verkligen trott på dem när de överlämnat maskinen. Samtidigt är alla hjälpsamma och engagerade att dela med sig av sin erfarenhet. Det finns alltid någon att fråga.

Malinmaja Narbild

Idag gör Malin sin fjärde dag hos ShoreLink och hon kör containertrucken som lyfter 45 ton.
- Det roliga är att jag får köra fordonen och inte bara titta på. Efter en mycket kort instruktion om trucken fick jag sätta igång och köra och jag har aldrig kört just en containertruck förut. Men det är övning som gäller för att man ska bli bra.

Maja, Malins klasskompis, är klar med sin praktik på ShoreLink.
- Det var roligt! Jag fick verkligen prova att köra många olika maskiner, allt från lastbil med släp till små 4 tons pappers truckar och stora 90 tons containertruckar.

De medger att det behövs en hel del tålamod nu när de lär sig yrket. Som yrkesförare poängterar de att du också behöver våga ta för dig och vara beredd på att lösa olika situationer som uppstår. Själva yrket och arbetsmiljön är givande. Båda är överens om att jobba inom ett mansdominerat yrke har sina fördelar, som att kommunikationen är rak och det är inte så mycket ”tjafs” kring all uppgifter.

Varför blev det Transportteknisk linje?
- Det ligger liksom i släkten. Pappa, morfar och morbror jobbar inom yrket och jag har alltid tyckt det är roligt att köra olika maskiner, säger Malin.

För Maja är det precis tvärt om. Hon har ingen nära släkt som arbetar inom yrket. Det var en resa med lastbil till Dalarna för att delta i en hästtävling som avgjorde.

- Det verkade riktigt roligt och möjligheterna till jobb efter skolan är stora. Hela resan till Dalarna såg jag till att få sitta bredvid chauffören för att se hur han jobbade. 

På väg från fotograferingen – Kan du jobba?
Vi lämnar Malin att fortsätta jobbet i containertrucken och passerar Driftchef  Christer på vägen tillbaka.
- När har du skollov nästa gång Maja?
- Vecka 10
- Då kommer du hit och jobbar. Du behövs!
- Jajemän – jag kommer måndag vecka 10.

En win-win för både arbetsgivare och ung arbetstagare.